Munca in Germania

Locuri de munca in Germania

Munca in Germania: locuri de munca, tipuri si optiuni de angajare (I)

Munca in Germania: locuri de munca, tipuri si optiuni de angajare (I)

4 February, 2019

Care este diferenta dintre munca cu jumatate de norma si munca cu ora, ce este –Vollzeitarbeit, –Teilzeitjob, -Minijob -1-Euro-Job, -Schwarzarbeit si de ce ajutorul dat unui vecin nu este un loc de munca ilegal. O sa va spunem daca pot lucra elevii si studentii si daca trebuie sa plateasca primele de asigurare.

Munca l-a facut pe om (cel putin dupa teoria evolutionistilor). Si daca da, ce fel de munca a fost: ocuparea integrala sau part-time? Sau poate – ilegala? Dar sa lasam glumele la o parte! In urmatorul articol vom vorbi despre salariile din Germania. In aceast articol dorim sa analizam impreun tipurile de munca.

Tipuri de angajare in Germania

Relatiile de munca (Arbeitsverhältnisse) sunt diverse. Nu este surprinzator ca o persoana sa fie confuza in privinta categoriilor si varietatilor, cand n-a avut ocazia de a studia aceste intrebari mai inainte.

Mai putine intrebari pentru –Vollzeitarbeit (cu norma intreaga) – activitati de munca cu norma intreaga. Ceea ce inseamna ca un angajat efectueaza o munca in valoare de 36-40 de ore (in functie de sfera) pe saptamana.

Teilzeitarbeit (cu jumatate de norma) este un tip de loc de munca in care un angajat are ore de lucru saptamanale mai scurte decat colegul sau cu norma intreaga.

Se presupune ca munca pe durata partiala nu depinde de numarul de ore lucrate pe saptamana, ci de costul mediu al altor salariati. Mai simplu, acest lucru inseamna ca, daca un angajator ofera munca angajatilor cu norma intreaga cu o baza de 38,5 ore pe saptamana, atunci in cazul angajarii cu jumatate de norma, ne asteptam la o micsorare cel putin cu o ora decat la cei angajati cu norma intreaga.

Chiar daca un angajat are un numar mult mai mic de ore, o astfel de munca se refera tot la munca cu norma partiala. Astfel, -Halbtagsjob (loc de munca cu jumatate de norma) este o optiune de angajare pentru un loc de munca cu norma partiala. Exista multe astfel de optiuni si depind de regulile individuale ale angajatorului. Adesea, de exemplu, anumite zile ale saptamanii sunt stabilite ca zile lucratoare, iar restul ca zile nelucratoare.

Cine nu lucreaza, nu mananca. Invata, student!
Conceptul de –Schwarzarbeit inseamna o activitate ilegala, din umbra, care incalca legile fiscale si legea privind sigurarea sociala.

De exemplu, o persoana care lucreaza fara permis de munca si care nu este angajata in conformitate cu legislatia muncii intra in definitia -Schwarzarbeit. Angajatorul la fel incalca legea, deoarece continuăa sa ofere angajatului un loc de munca fara angajare legala si nu deduce nici primele de asigurare, nici impozitul pe salariul angajatului. Astfel, munca in umbra include situatiile de angajare ilegala, precum si cazurile de angajare ilegala. Munca ilegala este de obicei negociata oral, iar plata se face in numerar.

Si ce-i de facut celor care castiga prin meserie? Artizanii care isi castiga painea cu abilitati ar trebui sa se inscrie pe lista intreprinderilor mestesugaresti. Si dupa aceea, lucrati linistit, fara teama de a cadea in categoria “imigrantilor ilegali”. Potrivit regulilor pentru artizani, activitatea acelor artizani care nu au inregistrare va fi recunoscuta ca ilegala.
Atunci cand cineva ajuta un prieten sau un vecin gratuit, din proprie dorinta, nu este considerata o “lucrare nelegala”. Cu toate acestea, merita specificate urmatoarele puncte.

De exemplu, daca un vecin plateste uneori alt vecin pentru o cosire a gazonului, aceasta nu va fi considerata o activitate ilegala. Dar daca un vecin matura peluze, ajuta in gradina, indeparteaza frunzele vecinilor in mod regulat si, astfel, isi castiga existenta, atunci este necesara inregistrarea serviciilor si plata impozitelor. In caz contrar, o astfel de activitate va fi ilegala. Factorul decisiv este intentia de profit si remunerarea pe termen lung.

VA URMA


Oferte recente:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *