Munca in Germania

Locuri de munca in Germania

Munca in Germania: locuri de munca, tipuri si optiuni de angajare (III)

Munca in Germania: locuri de munca, tipuri si optiuni de angajare (III)

14 February, 2019

Elevii n-ar fi impotriva sa poata castiga mai multi bani de buzunar in timp ce lucreaza in vacanta. Pentru copiii si adolescentii care doresc sa lucreze in Germania exista restrictii de varsta.

NOTA: Pana la 13 ani in Germania nu pot lucra deloc!

De la varsta de 13 ani pot obtine o munca temporara usoara, cu consimtamantul parintilor. Este important ca lucrul sa fie nepericulos pentru sanatatea copilului, sa nu interfereze cu frecventarea scolii si sa nu fie atat de grea incat elevul sa poata tine pasul cu materialele scolare, ceea ce inseamna ca este permis sa lucreze pana la 2 ore de lucru pe zi, maximum 5 zile pe saptamana.

In perioada anului scolar, poate lucra numai pana la ora 18:00, in perioada vacantelor – mai tarziu. Dar chiar si in acest caz, se aplica regula privind limita de lucru de doua ore.

Ce locuri de munca sunt permise, este specificat in detaliu in decretul privind protectia muncii copilului. Lista difera de la livrarea de ziare sau de la pliante la ingrijirea animalelor sau la recoltare. Indiferent de tipul locurilor de munca cu fractiune de norma, angajatorul trebuie sa se asigure ca copilul nu este pus in pericol – nici moral, nici fizic.

Pentru tinerii de 15-18 ani care doresc sa lucreze, restrictiile nu sunt atat de stricte. De la 15 ani este permis sa lucreze 40 de ore pe saptamana. O zi de lucru de 8 ore este permisa maxim 5 zile pe saptamana. Ziua lucratoare variaza intre 6 dimineata si 20 seara. De la 16 ani in industria restaurantelor este permis sa lucreze pana la ora 22.00. In zilele de sambata si duminica exista o interdictie de munca. Sambatapot fi exceptii: spitale, brutarii, supermarket-uri, industria de restaurante si atelierele de reparatii. In zilele de duminica, exceptia este de a lucra in industria restaurantelor si in spitale.

Tinerilor nu li se permite sa lucreze in zone periculoase. Acestea includ pericolul moral, zgomotul, substantele periculoase, caldura sau frigul extrem sau lucrarile care prezinta riscul accidentelor.

Despre asigurarea copiilor in Germania

Asigurarea la castigul unui venit regulat: daca suma este mai mica de 375 de euro pe luna, atunci elevii in cadrul asigurarii obligatorii de asistenta medicala sunt co-asigurati gratuit prin intermediul parintilor.

Pentru cei care sunt implicati in Minijob, in loc de 375 de euro, se aplica o limita de 450 de euro. Pe perioada vacantelor, este permis sa castigi mai mult decat aceasta suma fara restrictii, fara a pune in pericol coasigurarea gratuita.


Oferte recente:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *