Munca in Germania

Locuri de munca in Germania

Munca in Germania: locuri de munca, tipuri si optiuni de angajare (II)

Munca in Germania: locuri de munca, tipuri si optiuni de angajare (II)

10 February, 2019

Despre munca in Germania, ce locuri de munca sunt, tipurile si optiunile de angajare, Vollzeitarbeit, Teilzeitjob, Minijob 1-Euro-Job, Schwarzarbeit, despre toate cititi in articolul de AICI !

Sa traiesti dintr-un singur salariu!
Minijob este un tip de activitate care este limitata fie de rata maxima a salariului de 450 de euro pe luna, fie de timpul de lucru. Puteti obtine un loc de munca atat an sfera industriala, cat si in gospodarii private. Există doua tipuri de Minijob:

· 450 de euro – o limita maxima a salariului de 450 de euro pe luna;

· Activitatea pe termen scurt (kurzfristig) – ocuparea fortei de munca este posibila in perioada stabilita initial.

Perioada de timp, de regula, este urmatoarea: nu mai mult de trei luni intr-un an calendaristic sau 70 de zile lucratoare. Este important ca angajatul sa nu lucreze aici tot timpul, dar numai o perioada de timp. Salariul nu conteaza.

Colaboratorii au aceleasi drepturi ca si angajatii: inclusiv plata salariilor in caz de boala sau de concediu. In cazul unui accident legat de munca, angajatul primeste prestatii pentru asigurarea de accidente.

Avand loc de munca principal (Hauptbeschäftigung), puteti obtine si un Minijob.

Daca aveti un loc de munca principal (Hauptbeschäftigung), puteti avea doar o singura slujba adugatoare: fie 450-Euro-Minijob, fie kurzfristiger Minijob.

In cazul in care nu aveti un loc de munca principal, atunci puteti fi angajat in mai multe locuri de munca secundare. Dar, totusi, venitul total al tuturor muncilor cu jumatate de norma nu trebuie sa depaseasca 450 de euro, iar in cazul angajarii pe termen scurt trebuie sa se respecte termenele stabilite. Daca aceste conditii nu sunt indeplinite, atunci munca cu jumatate de norma nu va fi considerata ca Minijob, ci ca o activitate supusa asigurarii obligatorii.

Cand primiti o pensie standard (Regelaltersrente), puteti castiga adugator cat doriti. Daca planificati o pensionare anticipata din cauza capacitatii reduse de munca, a handicapului si a altor motive, atunci puteti castiga nu mai mult de 450 de euro pe luna cu Minijob.

Werkstudent: si angajat sii student

Studentii din Germania reusesc sa-si dedice timpul si studiului si muncii. Este normal sa intalniti un student care castiga in plus dupa studii.

Variantele -Teilzeitjob care sunt usor de combinat cu studiile universitare si sunt populare.

Putina statistica, in vara anului 2017, in grupul de varsta de la 20 la 25 de ani, pe baza a 450-euro-minijob au fost angajate 696 000 de persoane, iar 2,4 milioane de tineri au lucrat cu jumatate de norma. Majoritatea acestor salariati sunt studenti.

Pe langa conceptele deja discutate, Minijob si Teilzeitjob este subliniat termenul Werkstudent. In mod literal, acesta este un student care isi imbina studiile cu munca seara sau se sarbatori si in weekend. Care este diferenta dintre aceste tipuri de locuri de munca?

Daca un student care lucreaza primeste peste limita salariului maxim stabilit de 450 de euro sau nu este angajat intr-un loc de munca de scurta durata, atunci activitatea va intra in categoria Werkstudent, nu Minijob.

Angajatii din aceasta categorie au privilegii mai mari decat Minijob.

Diferentele se refera mai mult la problemele legale de asigurare si raportare pentru angajator. Toti studentii care castiga bani sunt de obicei mentionati ca Werkstudent. Chiar daca este un loc de munca cu fractiune de norma de 450-euro-minijob sau cu o perioada limitata.

Este important ca studentul angajat sa lucreze nu mai mult de 20 de ore pe saptamana in timpul perioadei de curs. Astfel, va pastrati statutul de student, dedicand mai mult timp studiilor decat muncii si nu sunteti considerat un angajat cu drepturi depline.

In timpul vacantelor intre semestre, aceasta regula este relaxata si este permis sa se lucreze mai mult de 20 de ore pe saptamana. Daca in timpul cursurilor un student castiga bani in plus seara, pe timp de noapte sau in weekend, atunci numarul de ore de lucru pe saptamana poate depasi 20 de ore.

Cerintele sunt urmatoarele:
· Elevul isi petrece cea mai mare parte a timpului studiind, in ciuda muncii;
· Munca part-time este de scurta durata (maxim 26 saptamani).

Diferenta dintre angajatii Werkstudent si cei clasici
In principiu, toti angajatii care lucreaza pentru salariu sunt supusi asigurarii obligatorii de asistenta medicala, asigurarii de somaj. Cu toate acestea, spre deosebire de salariatul clasic, studentii angajati, in anumite conditii, sunt scutiti de asigurarile de sanatate si asigurarile de somaj si nu sunt obligati la asigurari obligatorii in caz de necesitate de ingrijire. Studentii angajati sunt obligati sa plateasca asigurarea obligatorie de pensie.


Oferte recente:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *